Red de Historische Ijskelder Jiřičná

Het Outline centrum was in de 19e eeuw tot het begin van de 20e eeuw een oude brouwerij. De laatste getuige van deze periode is een uniek gebouw en dat is de oude ijskelder. Deze moet dringend worden gerestaureerd.
Onsuccesvol
Deze campagne heeft haar financieringsdoel 2 jaar geleden niet gehaald
1% Gefinancierd
  • € 115,00 Gedoneerd
  • € 10.000,00 Doelbedrag
  • 4 Donateurs
Tijd over om te doneren

Over de Campagne

Op slechts 750 km van de Belgische grens bevindt zich het dorp ‘Jiřičná’, de uitvalsbasis van Outline in Tsjechië.

Jiřičná is nu een groenparadijs voor levensgenieters met kleine deugnieten en actieve tieners. Een topbestemming voor mountainbikers en een droom voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Maar het begon 20 jaar geleden net na de val van de muur. Dan start je met veel enthousiasme in een land waar op dat moment nagenoeg niets is. En door de aanwezigheid van Outline in Jiřičná kreeg het dorp een nieuw leven. De oude brouwerij werd het Outline Centrum, Tsjechische vrienden begonnen met de uitbating van een manege, een koeienstal werd een streekhotel, de kapel werd de Outline B&B en het hobbithuis onder de historische lindeboom werd de uitvalsbasis van het buitensport gebeuren. Op het zomerterras in de maanden juli en augustus is iedereen welkom. Door de synergie in het dorp werd Jiřičná het groenparadijs wat het nu is.

Maar één gebouw in het dorp blijft er een beetje grauw bij liggen.

Een ijskelder! Hier speelde de kinderen van het dorp vroeger toer er nog aardappelen bewaard werden. In de begin jaren had Outline er een speleobox maar door de staat van het gebouw kon het hout niet goed onderhouden worden. Het is zo een gebouw waar je commercieel niet direct aan kan beginnen …. Maar het is zo een mooi monument !

Ontdek Outline B&B Jiřičná op Bij Landgenoten

Het Fundraising Project

Het Outline Centrum was in de 19e eeuw een oude brouwerij. De laatste getuige van dit staaltje industriële architectuur is de oude ijskelder. Een ingenieus systeem waarbij de waard ijsschotsen in een gat liet vallen. Dat viel tot 9 meter naar beneden en zo ontstond er een ijsblok van 5 op 5 meter en wel 9 meter hoog. Deze gigantische blok smolt in de loop van het jaar en hield een gewelfde kelder van 25 meter lang mooi koud. De eiken vaten werden hier gestockeerd en het bier kon op flessen getrokken worden.

Na de bezetting door de Duitsers en de communisten raakte het gebouw de vorige eeuw in verval. En Outline staat voor een probleem. Hoe langer we wachten hoe slechter de staat van het gebouw. Maar gezien we deel uitmaken van dit kleine gehucht voelen we het aan als onze plicht om dit historisch gebouw ook op te waarderen. Een EHBH – PLAN. Eerste Hulp bij Historisch gebouw.

Door een basisherstelling uit te voeren zou het gebouw gebruikt kunnen worden. Als polyvalente zaal bvb. Creatief dansen, een Middeleeuwse avond, een stilte plaats, een klankhealing, concertjes of benefietfuiven om de kelder te redden. En eenmaal als er activiteit is dan kunnen we met de kleine opbrengsten het gebouw in ere herstellen. Het dak vernieuwen, dakgoten voorzien, een nieuwe toegangspoort maken.

Wie helpt er mee om deze eerste aanzet te realiseren: Er elektriciteit naar toetrekken, een betonnen vloer gieten en het binnengewelf oppoetsen. Door uw steentje bij te dragen kan uw naam letterlijk vereeuwigd worden in een historisch monument.

Voor de 30 dorpsgenoten van Jiřičná zelf zou dit een zaal zijn die gratis mag gebruikt worden. Op die manier kunnen wij iets terug doen voor het dorp.

Bart Boots is de bezieler van Outline en van het project ‘Red de IJskelder. Privé en met Outline werd al heel veel geïnvesteerd in dit dorp maar dit vraagt nog eens dat net iets extra. Om de basiswerken uit te voeren zoeken we met deze fundraising € 10.000.

Draag je Steentje Bij

Draag uw steentje bij aan de droom van het dorp en je wordt – met uw naam – vereeuwigd in een historisch monument. We bouwen een ‘wall of fame’ met de namen van alle weldoeners.

Doneren kan ook anoniem. Wil je een profielfoto aan je donatie toevoegen, vergeet dan niet jezelf eerst te registreren. Wie minstens € 250 doneert, krijgt van ‘Bij Landgenoten’ speciale aandacht – tenzij je uiteraard liever anoniem blijft.

De Beloning

Iedere kleine bijdrage wordt geapprecieerd. In sommige gevallen word je beloond. Bij een storting vanaf € 100 wordt, indien je dat wenst, je naam mee opgenomen in de historische ‘wall of fame’ die deel zal uitmaken van de reconstructie.

Bovendien krijgen donateurs die minstens € 250 storten, een korting van 6=7. Dus bij een volgende boeking wordt 6 nachten betalen een verblijf van 7 nachten.

Natuurlijk is het mogelijk om een aangepast bedrag te storten. We zouden er de voorkeur aan geven dat er gestort wordt met een minimum van € 100. Het gaat over een restauratie van een historisch monument. Grotere investeerders die dit project willen ondersteunen kunnen altijd contact opnemen.

Spread the Word

Deze droom van Bart kan slechts slagen als er voldoende ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Verspreid dit initiatief daarom zoveel mogelijk op sociale media en via mail.

Reacties

LAAT JE MAILADRES ACHTER
EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN NIEUWE PROJECTEN